ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

 • Πώς είναι δυνατόν με την βοήθεια του βελονισμού να κοπεί μία τόσο δυνατή συνήθεια;
  • Το κάπνισμα αποτελεί εκτός από σωματική και ψυχική εξάρτηση. Σύμφωνα με την κινέζικη παραδοσιακή ιατρική το κάπνισμα μπλοκάρει την ενέργεια (Qi) του οργανισμού και δεν την αφήνει να ρέει ελεύθερα. Ο οργανισμός λαμβάνει την νικοτίνη και την πίσσα από τον καπνό μαζί με χιλιάδες καρκινογόνες ουσίες. Οι υποδοχείς της νικοτίνης που απαντώνται στο σώμα σε έναν καπνιστή «διψούν» για νικοτίνη. Ο βελονισμός παράγει τους κατάλληλους νευροδιαβιβαστές για να «σβήσει» αυτή την δίψα και να καλύψει την έλλειψη νικοτίνης που προκαλεί η απουσία του καπνού ξεγελώντας τους υποδοχείς της μέχρι να προσαρμοστεί ξανά ο οργανισμός. Η επιθυμία για κάπνισμα μειώνεται άμεσα και μετά την 3η συνεδρία φαίνεται ότι ο οργανισμός δεν επιθυμεί πια το τσιγάρο. Επιπρόσθετα με την ψυχική ηρεμία που δημιουργείται ο ασθενής δεν αναζητά υποκατάστατα.

 

 • Και γιατί να κάνει κάποιος βελονισμό και να μην αντικαταστήσει το τσιγάρο με την ηλεκτρονική μορφή του;
  • Tις βλαβερές συνέπειες της χρήσης του καπνού τις γνωρίζουν όλοι, όμως δεν είναι γνωστές όλες οι επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μέχρι στιγμής. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο όχι μόνο δεν βοηθά στο να κοπεί η συνήθεια του καπνίσματος αλλά επιπλέον την ενισχύει κάνοντας τον χρήστη να καπνίζει συχνότερα. Η πιο σίγουρη λύση είναι η διακοπή κάθε μορφής καπνίσματος για να εξασφαλιστεί ένα υγιές σώμα και πνεύμα. Ο βελονισμός αποτελεί μια εξαιρετική λύση καθώς δεν αντικαθιστά τον καπνό με άλλο μέσο αμφίβολο για την υγεία, αλλά βοηθάει στην διακοπή του καπνίσματος.

 

 • Πόσες συνεδρίες χρειάζονται και ποιο είναι το κόστος τους;
  • Χρειάζονται μόλις 3 συνεδρίες για να απαλλαγεί κάποιος από την βλαβερή αυτή συνήθεια. Αρκεί να σκεφτεί και να ορίσει ο ασθενής μία ημερομηνία κατά την οποία θέλει να κόψει το κάπνισμα και εκείνη την ημέρα μπορεί να ξεκινήσει βελονισμό. Ο ασθενής δεν είναι μόνος του σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά έχει τον γιατρό του ο οποίος του προσφέρει πλήρη στήριξη. Όσο για το κόστος των συνεδριών αυτό δεν ξεπερνά συνολικά την αγορά καπνού από έναν μέσο καπνιστή για μισό μήνα.

 

 • Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα του βελονισμού μετά από το τέλος των συνεδριών;
  • Τα ποσοστά υποτροπής στη διεθνή βιβλιογραφία είναι αρκετά χαμηλά με πάνω από το 80% των ασθενών να μένουν μακριά από το τσιγάρο κατά τον πρώτο χρόνο διακοπής του καπνίσματος μετά από θεραπείες βελονισμού. Έτσι φαίνεται ότι μπορεί ένας άνθρωπος να καταφέρει να απολαμβάνει τον καφέ ή το ποτό του χωρίς να χρειάζεται να καπνίσει.