ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΝΟΥ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΝΟΥ

 • Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του βελονισμού στην αντιμετώπιση του πόνου;
  • Η είσοδος της βελόνας στο σώμα διεγείρει την παραγωγή οπιοειδών (β-ενδορφινών) με τη βοήθεια των οποίων μπορεί να μειωθεί ο πόνος και η φλεγμονή. Η δράση του βελονισμού θα μπορούσε να εξηγηθεί και βάσει της θεωρίας «Gate Control» σύμφωνα με την οποία το ερέθισμα του πόνου μπορεί να σταματήσει κατά την διαδρομή του μέσα στον νωτιαίο μυελό και να μην προωθηθεί προς τον εγκέφαλο.
 • Ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει μακροχρόνια προβλήματα με έντονο πόνο;
  • Με την πάροδο του χρόνου ορισμένες περιοχές του σώματος όπως π.χ. ο αυχένας ή η μέση επιβαρύνονται και εκεί δημιουργείται μυϊκός σπασμός. Στα σημεία αυτά όταν τοποθετηθούν βελόνες λύνεται σταδιακά ο σπασμός. Σε οξείες κακώσεις η ανακούφιση είναι άμεση καθώς το θεραπευτικό αποτέλεσμα έρχεται πολύ γρήγορα. Σε περιπτώσεις με χρόνιο πόνο τα αποτελέσματα είναι επίσης εξαιρετικά μπορεί όμως να χρειαστούν λίγες παραπάνω θεραπείες.
 • Έχει τεκμηρίωση ο βελονισμός όσον αφορά τον πόνο;
  • Ο βελονισμός έχει πλέον τεκμηριωθεί με μελέτες οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε σημαντικά ιατρικά περιοδικά όπως το Lancet, το Pain και αλλού. Διαφορετικά δεν θα αποζημιωνόταν σε κράτη όπως η Γερμανία όπου τα ταμεία αποζημιώνουν μόνο θεραπείες που είναι τεκμηριωμένες.
 • Ποια είναι τα «όπλα» ενός ιατρού σε πόνο που επιμένει;
  • Όταν ο πόνος είναι έντονος μπορεί να γίνει φαρμακοβελονισμός με έγχυση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ηλεκτροβελονισμός ή cupping (αναρρόφηση με βεντούζες) επιταχύνοντας το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Ενδείξεις βελονισμού στον πόνο:
ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ Π.Χ. ημικρανία / αθροιστική κεφαλαλγία / ορμονοεξαρτώμενη (εμμήνου ρύσης)
ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ
ΑΥΧΕΝΟΩΜΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
ΙΣΧΥΑΛΓΙΑ
ΜΕΣΟΠΛΕΥΡΙΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ (έρπητα ζωστήρα)
ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
ΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΥΜΥΑΛΓΙΑ
ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ
ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ
ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ
ΠΕΡΙΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΟΝΑΤΩΝ
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ ΜΥΩΝ (ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ)
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ
ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΕΣ
ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ
ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ