ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

O Βελονισμός είναι μια θεραπευτική τεχνική που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην αρχαία Κίνα από το 4000 π.χ. Πρόκειται για την εφαρμογή κλασικού βελονισμού με αποστειρωμένες βελόνες μίας χρήσεως σε ειδικά σημεία στο σώμα και στο αυτί. Η περιοχή όπου τοποθετείται η βελόνα απολυμαίνετε καλά. Το μέγεθος της βελόνας είναι πολύ μικρότερο από αυτό μιας βελόνας αιμοληψίας. Η μέθοδος είναι σχεδόν ανώδυνη και διαρκεί 30 λεπτά. Ο βελονισμός επηρεάζει την ικανότητά του οργανισμού να αυτοθεραπεύεται με φυσικό τρόπο εξισορροπώντας την μπλοκαρισμένη του ενέργειά (Qi). Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική υπάρχουν σε όλο το σώμα ενεργειακά κανάλια μέσα στα οποία ρέει η ενέργεια. Όταν υπάρχει πρόβλημα στην ροή της τοποθετούνται βελόνες σε ειδικά σημεία για να αποκατασταθεί. Όλη αυτή η πρακτική βασίζεται στην θεωρία των 5 στοιχείων και χρειάζεται να ληφθεί λεπτομερές ιστορικό για να βρεθεί ποιο όργανο πάσχει και να γίνει η σωστή επιλογή των σημείων βελονισμού. Η μέθοδος αυτή μετρά αιώνες και σε αυτήν στηρίζονται ολόκληρα νοσοκομεία στην Κίνα όπου θεραπεύουν χρόνιες παθήσεις αλλά και επείγοντα περιστατικά μόνο με βελονισμό.

ΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Ο βελονισμός είναι γνωστός εδώ και αιώνες για την παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτική και αντιαλλεργική του δράση. Μετά όμως από την δημοσίευση πλήθους εργασιών σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και την εφαρμογή του βελονισμού από σημαντικούς κλινικούς και πανεπιστημιακούς ιατρούς ο βελονισμός έχει λάβει πλέον την τεκμηρίωση και την εγκυρότητα που του αναλογεί. Η εξισορροπητική του δράση στο ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα έχει επίσης αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια από την ιατρική κοινότητα. Η δράση του φαίνεται ότι ασκείται μέσω του συστήματος παραγωγής ενδογενών οπιοειδών (ενδορφίνες) μετά από την τοποθέτηση βελονών σε ορισμένα σημεία στο σώμα και στο κρανίο. Το ερέθισμα που εφαρμόζεται μεταφέρεται μέσα από νευρικές οδούς στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Σήμερα μάλιστα είναι γνωστά τα επώδυνα/ευαίσθητα σημεία (trigger points) στο σώμα τα οποία  είναι σημεία μυϊκής σύσπασης που πονούν κατά την ψηλάφηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σημεία αυτά συμπίπτουν με τα σημεία βελονισμού που προτείνει η κινέζικη ιατρική, απαιτείται όμως ιδιαίτερη δεξιότητα και πολύ καλή γνώση της ανατομίας του σώματος για να εντοπιστούν από τον ιατρό με ακρίβεια. Η μέθοδος αυτή όταν εφαρμοστεί από γνώστη του αντικειμένου έχει σπουδαία αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αμερική υπάρχουν κλινικές βελονισμού που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την θεραπεία των trigger points και στις οποίες συνεργάζονται οι ιατροί με τους φυσιοθεραπευτές σαν ομάδα.

ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ειδικά για το αυτί έχει βρεθεί –σύμφωνα με τον Γάλλο νευρολόγο Νogier ότι όλα τα σημεία του σώματος αντιπροσωπεύονται από αντίστοιχα σημεία στο αυτί όπως και στον εγκέφαλο. Η ανίχνευση των σημείων στο αυτί γίνεται με ειδικό μηχάνημα. Για παράδειγμα αν πονάει το γόνατο παράγεται ο αντίστοιχος πόνος σε συγκεκριμένο σημείο στο αυτί. Εφόσον εντοπιστεί αυτό το σημείο τοποθετείται ημιμόνιμη βελόνα εκεί (στο χρώμα του δέρματος) με ακρίβεια χιλιοστού για να θεραπεύσει τον πόνο στο γόνατο. Η δράση του ωτοβελονισμού ασκείται μέσα από νευρικές οδούς οι οποίες μεταφέρουν το ερέθισμα στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο μέσα από ειδικά κανάλια.

*Αντί να παίρνουμε εξωγενώς  φάρμακα, διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει τα δικά του τοποθετώντας τις βελόνες σε ειδικά σημεία στο σώμα και το αυτί.